Vi er partner på ”Den Mentale Side”, hvor podcast-mediet Mediano, med vært Kristian Mørch i spidsen, løbende laver historier om talentudvikling i sport.

Disclaimer: Det redaktionelle indhold i podcasten er 100% bestemt af Mediano. Hverken Pernille Harder eller Kristian Mørch arbejder til daglig med vores produkter. Vi er blot sponsor af podcasten.

I denne seneste podcast fra ”Den Mentale Side”, der udsendes af Mediano Lab, kan du høre en af verdens bedste kvindelige fodboldspillere, Pernille Harder, fortælle om hendes mentale arbejde og refleksioner som fodboldspiller på øverste niveau.

I podcasten kommer Pernille Harder blandt andet ind på vigtigheden af at arbejde med målsætninger som topatlet. Nærmere bestemt fastsættelsen af det hun kalder for resultatmål og procesmål, som Harder har defineret sammen med sin mentaltræner.

”Vi arbejder meget med procesmål og resultatmål. Resultatmål er sådan noget med, at jeg skal vinde det svenske mesterskab og blive den bedste spiller i Sverige (…) Procesmål er, hvordan jeg kommer dertil. Det arbejder man med i træning og til kampe. Det er de ting, der er med til at give én en god selvindsigt, fordi det er de ting, man evaluerer på efter kampene”, siger Pernille Harder i podcasten.

Måden man som atlet bliver bedre til at arbejde/opstille sine procesmål, og dermed også sine resultatmål, er ved at være bevidst om, hvilke beslutninger man tager i bestemte situationer. Derfor er det vigtigt, at man konstruktivt evaluerer på sine egne tidligere kampe, træninger, gymnastikserier osv., for at blive bevidst om, hvordan man kan forbedre sin beslutningstagen næste gang, og dermed styrke chancen for at opnå sit resultat- og procesmål.

Alle andre end én selv har altid en mening om én. Både gode meninger og dårlige meninger. Nogle gange kan det være for gode meninger, så man får en eller anden falsk selvindsigt, hvis det kommer for tidligt i ens liv og karriere. Men tager man omvendt kritikken for meget til sig fra medier og trænere, så har de jo nogle gange ikke ret. Derfor er er det vigtigt, at man er god til at lave evalueringer af sig selv. Hele tiden. Både efter træning og efter kampe”, fortæller Pernille Harder.

Du kan lytte til podcasten nedenfor.

Hvordan arbejder man med målsætning og evaluering?

I podcasten fortæller Pernille Harder om, at hendes måde at arbejde med mental selvtræning på blandt andet har været i samarbejde med en mentaltræner, der har givet hende nogle redskaber til evaluering.

Hos eye4talent er vi enige i, at selvindsigt og selvevaluering af egne præstationer er med til at udvikle atleter og gøre gode de gode endnu bedre. Dette har været filosofien i eye4talent fra begyndelsen. Det er dog ikke alle unge talenter, der har samme mulighed for at tilknytte en mentaltræner ligesomsom Pernille Harder. Andre måder at arbejde med evaluering på er eksempelvis at lave udviklingsplaner for sig selv og analysere video af egne præstationer i dialog med sin træner.

Begge forhold er noget, vi arbejder med hos eye4talent, og vil du læse mere om vores tanker om udviklingsplaner, kan du se dem her, eller du kan se, hvordan arbejdet med videoanalyse foregår her